Dietetyk dziecięcy w trakcie rozszerzania diety malucha

Kiedy zaczynamy popełniać błąd w żywieniu dziecka?

Kwestia sposobu żywienia noworodka i niemowlaka aż do 6 miesiąca jego życia jest sprawą z reguły indywidualną, decyzją podejmowaną przez rodziców lub z zaleceń pediatry. Na tym etapie trudno popełnić błąd żywieniowy, ponieważ maluch karmiony jest na żądanie piersią lub mlekiem modyfikowanym.

Kiedy niemowlęcy organizm osiąga pełną gotowość do rozszerzania dziecięcego menu, dla wielu rodziców jest to fascynujący czas, pełen nowości, planowania jadłospisu, kulinarnych wyzwań, a nawet wizyt u dietetyka dziecięcego. Znajdą się również tacy rodzice, którzy rozszerzając dietę malucha uznają, że na jego talerzu może znaleźć się to, co na talerzu dorosłych domowników, a wtedy pojawia się krótka droga do otyłości dziecięcej.

Jak dobrać prawidłowy jadłospis dla dziecka?

Najbardziej wykwalifikowaną pomoc podczas rozszerzania diety okaże dietetyk dziecięcy. Ustali codzienny jadłospis zgodny z potrzebami organizmu malucha, jego wzrostem, aktualną wagą oraz aktywnością fizyczną. Dietetyk dziecięcy doradzi również jakich produktów należy bezwzględnie unikać w diecie niemowlaka, a wszystko w trosce o prawidłowy rozwój i wagę dziecka.

W celu uzyskania informacji odnoszących się diety, możemy sięgnąć po pomoce internetowe, profile dietetyków, doświadczonych internautów, aplikacje mobilne. Biblioteki są równie bogatym źródłem informacji, literatury naukowej oraz poradników z dziedziny dietetyki.

Gdzie popełniany jest główny błąd żywieniowy?

Polska zajmuje wysokie miejsce w rankingu otyłości wśród dzieci według WHO (World Healthy Organization). Dzieci już w okresie niemowlęcym spożywają zdecydowanie zbyt dużo żywności przetworzonej (ciastka, słodzone soki, kolorowe jogurty), a w ich diecie niskie miejsce zajmują warzywa i owoce. Każdy dietetyk dziecięcyalarmuje, by rodzice baczniej przyjrzeli się diecie maluchów, ograniczając w niej szereg cukrów i węglowodanów.

Ratunku! Moje dziecko jest niejadkiem!

W gabinecie dietetyka dziecięcego nadużywany jest wyraz „niejadek”.
Dietetyk po dokładnej analizie codziennego menu dziecka szybko wnioskuje, że maluch zjada całkiem sporo, niestety w zdecydowanej większości są to produkty słodzone, wysoko węglowodanowe, które zaburzają apetet dziecka, utrudniają zdrowe odżywianie, prowadząc przy tym do nadwagi i otyłości.

Zaleca się rezygnację z niezdrowych, słodkich i słonych przekąsek, na rzecz dużej ilości warzyw i owoców.

Czy otyłe dziecko stanie się otyłym dorosłym?

Metabolizm człowieka w głównej mierze kształtuje się do siódmego roku życia, stąd ryzyko, że jeśli rodzice dopuszczą do otyłości u dziecka, będzie ono obciążone problemem z wagą przez całe życie, a próby utraty wagi w przyszłości będą kończyły się efektem jo-jo.

Dlatego tak ważne jest, by o wagę małego człowieka dbać już od najmłodszych lat, w czym może pomóc dietetyk dziecięcy i ogólnodostępna literatura naukowa lub media o rzetelnych źródłach informacji.

Dodaj swój komentarz